Week 3...roots! - Reisverslag uit Fajara, Gambia van Mirjam Koster - WaarBenJij.nu Week 3...roots! - Reisverslag uit Fajara, Gambia van Mirjam Koster - WaarBenJij.nu

Week 3...roots!

Door: Mirjam

Blijf op de hoogte en volg Mirjam

25 September 2009 | Gambia, Fajara

Nakam, nanga def? Ana waa Holland? Allereerst wil ik iedereen bedank die de moeite heeft genomen een berichtje achter de laten afgelopen weken. Het doet me enorm goed.

Zaterdag begon de dag rustig en lekker uitgeslapen. Tegen 11 uur hebben de bush taxi genomen richting Bakau, met als doel een bank vinden die de mastercard van Antina accepteerde. De banken in Bakau niet, naar in Serrakunde wel werd ons verzekerd. Eerst nog even langs de souvenirshops gelopen. Eerste kraampje hebben de armbandjes gekocht, een kraam verder een sleutelhanger met een djembee eraan. Verder nog wat souvenirs voor thuis, voor als mijn ouders met kerst langskomen, kan ik toch nog kerst vieren!
We kregen nog een uitnodiging om bij een schooltje te kijken, maar dat plannen we een andere keer. Dus de bush taxi maar genomen richting Serrakunda, uitgestapt bij de rotonde (weer veel te laat geroepen, weer een eind terug lopen…). Hier de desbetreffende bank gezocht, maar ook deze accepteerde de kaart niet. We waren zo ontzettend moe van de hitte van de dag (32°C) dat we maar een taxi hebben genomen naar de supermakrt. Het was echt ontzettend druk op straat en heel veel politieagenten en soldaten liepen er op straat. Ik heb het vermoeden dat iedereen vrij was omdat de ramadan de volgende dag was afgelopen en zo nog de inkopen konden doen. We bleven maar in de file staan…en dat in Afrika!!! We hebben die avond frietjes met kipburger, doperwten en appelmoes gehad. Weer lekker Nederlands! En een glas wodka!!! We hebben een liter wodka voor 1,89 euro! In de supermarkt in Fajara hadden ze eens iets nieuws in de winkel: geitenhersenen, levers en nieren! Zo ranzig! (vond de slager ook niet echt lekker, maar was op speciaal verzoek…bah!)

Zondagochtend moesten we vroeg uit bed, om 08:15 werden we opgehaald voor een excursie. Vandaag gaan we de toerist uithangen (lees: alles wordt voor ons geregeld). In de bus zat al een man of 8 toen we instapte, waarvan 6 Nederlands en 2 Spaans waren. We pikte onderweg nog meer mensen op en konden hierna doorrijden naar Banjul. We zijn door de meest hobbelige straten & alle toeristische trekpleister gereden. In de haven van Banjul aangekomen zijn we op een boot van een Engelsman gegaan, de boot was een meter of 15 lang en had zowel een bovendek als een onderdek. Wij zijn begonnen op het bovendek: bikini aan en bakken maar!
Na 2,5 uur kwamen we aan bij Albreda (was een van de belangrijkste slavenhandel ‘fabriek’ van 1681 - 1857). Onderweg hebben we zowaar de dolfijnen gezien!!! Zo ontzettend leuk om die beesten in het wild te zien! Ze zijn er niet altijd namelijk. Toen we aankwamen lagen we aan een houten pier van stenen en dit ging over in een pier van stenen net boven het water. We hoorden toch een gefluit van vogels toen we aankwamen..voor ons stond een enorme boom met duizenden gele vogels (met een zwarte kop) die nestjes aan het bouwen waren! We kregen een rondleiding door Albrede en zagen hier onder andere kanonnen & een boom met een olifantenkop, apenkop en de rug van een schildpad erin.
Hierna na het ‘National museum of the North bank,’ deze was gewijd aan de slavenhandel. Zo zag je waar de slaven heen vervoerd zijn, de handboeien en zwepen die gebruikt zijn. Buiten stond een replica van het slavenschip waarop ze vervoerd werden. Toen zijn we doorgelopen naar Juffereh, waar we werden toegezongen door voetbalkindjes, zo lief! In Juffereh gingen we eerst op bezoek bij de eerste vrouwelijke dorpshoofd van Gambia, het was de gewoonte je te melden bij het hoofd. Hierna doorgelopen naar een 9e generatie afstammeling van Kunta Kinte (beschreven in roots – alex haley). Het was een warme dag, van 40°C. Dit is permanent zweten uit elke lichaamsholte en constant dorst!!! Benen over elkaar is niet meer mogelijk, die glijden van elkaar af! Hele ervaring opzich.
Terug op de boot kregen we een buffet: rijst, pasta, gekookt ei (lang niet gehad!), wortelsalade (gegokt dat salade hier wel goed was), tomaat, ui en stokbrood. De eerste fatsoenlijke maaltijd. 20 minuten later kwamen we aan bij James Island (handelshaven voor slaven, werden hier gevangen gehouden totdat de boot weer langskwam om slaven te deporteren). De boot kon niet heel dichtbij komen en moesten dus overstappen op een klein bootje een paar meter lager. Echt dood eng: zwart voor mn ogen, hyperventileren….uiteindelijk door iemand naar een zitplek gebracht. Dit tochtje duurde 5 minuten en door het geschommel van de boot lekker nat. Ook hier op de pier werd ik door een Gambiaan begeleid, die het niet helemaal vertrouwde met mij.
Het eiland was een grote ruïne met heel veel baobab bomen van 400 jaar oud. Het indrukwekkendste vond ik (op de enorme spinnen na) dat ik in een kamer stond van 3x1,5 meter en de gids zei dat er 50 mannen in deze kamer werden vastgehouden! Wij stonden er met 10 personen in en vond het al krapjes…. Verder nog door een gat gekeken waar het eten naar de gevangenen werd geschoven, net niet genoeg voor iedereen, zodat de sterkste zouden overleven. De doden werden in zee geworpen. Ze werden gebrandmerkt zodat ze het aantal doden konden bijhouden. Op het eiland was verder niet veel, behalve de vele kanonnen.
Weer op de boot werd ik weer door alle mannen begeleid die het nog altijd niet vertrouwde. Na 2,5 uur varen waren we weer terug in Banjul. Ik kreeg de naam Fatou van een jongeman, wat eerstgeborene betekend (meisjesnaam), omdat ik nog zolang in Gambia verbleef. Voor een jongen betekend Lamin eerstgeborene. We zijn door de reisorganisatie weer afgezet bij de gate en die mensen in het busje keken echt zo van wat moeten die hier (lees: de ingang is een groot ijzeren hek van een kilometer of 2 en veel bewaking, niet echt aantrekkelijk ziet het eruit). Het was compleet uitgestorven in Banjul, normaal veel auto’s, veel mensen, gewoon druk! Nu alle winkels dicht, bijna geen mensen….suikerfeest! Ramadan is weer afgelopen. Die avond mn ouders gebombardeerd met foto’s van alles wat ik gezien heb (neem alles vrij letterlijk).

Maandag hadden we een vrije dag omdat zondag het Suikerfeest was. Lekker uitgeslapen en maar eens begonnen aan mn stageverslag. Tegen half 4 naar het strand gegaan, maar de zon was nog zo ontzettend heet! Het was dan ook een 34°C. Het waaide vanaf zee en zat ontzetten veel zeewier in het water, niet echt lekker om in te zwemmen. Dus maar weer naar huis gedaan,

Dinsdag onze eerste werkdag weer. Wij vroeg uit bed omdat we dachten dat we een meeting haddden…bleek die niet door te gaan! Toen ik uit bed kwam, kwam ik mijn Housekeeper tegen. Hij vond het jammer dat ik zondag er niet bij was (hij had me uitgenodigd Suikerfeest bij hem thuis te vieren) en hij vroeg wat ik volgend weekend deed. Ik kreeg de hint nog niet door en ging in geuren en kleuren uitleggen wat ik allemaal van plan was. Hij had iets andere bedoelingen.. maar goed. Verder die dag bezig geweest op het lab. Eindelijk begonnen met de validatie en hopelijk kan het echte werk bijna beginnen! ‘s Avonds lekker pasta gehad MET gehakt!!! Niet die rare smac die ze hier hebben…van kip! Niet te eten. Verder kreeg ik te horen dat Rik in november langskomt!!!

Woensdag moesten we weer lekker aan de slag op het lab. Gelletje gerund (verassend goed resultaat!) en verder DNA monsters uitgezocht. Wat nog een monsterklus opzich is. Beeld je het even in: grote koelkast met allemaal bakjes van 10x10cm waarin heeeeeel veel monsters zitten en wij er maar een paar nodig hebben…geloof dat we uiteindelijk alles in 5 dagen gevonden hebben. We hadden nog een lezing over malaria om 12 uur, eindelijk thee met lekker biscuitjes! Verder nog weer boodschappen gedaan in Fajara. Toen we aankwamen bij de stoplichten allemaal soldaten op de weg, auto’s moesten weg, niemand mocht de weg meer oversteken….bleek dat de president eraan kwam! Begeleid door 3 andere auto’s. Hierna golden de regels van de stoplichten weer! De rest van de dag beetje gegevens uitgewerkt en niet zoveel meer gedaan. Verder is mn enkel echt enorm gaan opzwellen vandaag..eng!

Donderdag vroeg uit bed, want we wilde om 8 uur ons visum regelen. Bleek dat die man niet eerder dan half 9 begon, en misten we dus onze immunologyclub. Aan het einde van de dag kregen we ons paspoort weer terug (wij leveren paspoort en geven geld, en alles wordt verder geregeld). Heb tot 1 januari 2010 om een nieuwe visum tot 22 januari aan te vragen. Verder de laatste DNA monsters uitgezocht en nog wat uitleg over het maken van de verdunningen voor PCR. Verder beetje met logboek bezig geweest en met opdrachten bezig geweest voor school. Ook ben ik erachter dat ze hier rondom Fajara Wolof spreken en de rest van het land vooral Madinka. Mn enkel was echt nog dikker dan gister, vertrouwde het voor geen meter. Deed ook zoveel pijn en kon gisteravond er al niet meer op lopen. Mijn stagebegeleidster vond dat ik er echt naar moest laten kijken, maar de staff-dokter was al naar huis. Ik heb antibiotica meegekregen (Cloxacillin sodium) voor al de pijn echt te erg werd. Lekker, want ik zat al aan de antibiotica voor mn oorontsteking. Als ik terug kom ben ik straks echt overal resistent tegen!

Vannacht echt een enorm onrustige nacht gehad. Het onweerde zeker 4 uur lang, en dan ook echt met van die klappen erbij…. Ik heb bomen voor mn raam staan, dus die waaide steeds er tegen aan, nogal een paar keer wakker geworden ervan. Toen ik wakker werd regende het nog altijd zo hard en het was zowaar koud (of ik ben al heel erg verwend door de temperaturen in Gambia). Weer druk bezig met de validatie geweest, maar het loopt nog niet echt! Verder moesten we de DNA samples uitzoeken uit de diepvries voor de verdunningen en kunnen we er maandag lekker mee bezig. Het begint in Gambia ook herfst te worden, de palmbomen worden geel en alle bladeren vallen van de bomen! De tuinmannen maken overuren hier!

Nyu fanaan chi jaama!

Voor de foto's: http://www.xs4all.nl/~hfkoster/

Website van mn broertje over Gambia:

• 28 September 2009 - 17:49

Munisha:

hey Mir,

Wat een mooie foto's weer! Heel mooi en zielig om de beelden en voorwerpen te zien van de slavernij.

En wat een mooi lab! Dat ziet er beter uit dan die fotos die je gemaild had. Bijna net als op school :p

Succes verder met je project en tot mails!

Take care -x-

• 30 September 2009 - 07:38

Eddy:

Hoi Mirjam,
    Je maakt genoeg mee zie ik. Maar dat is eigenlijk het leuke...niet de standaard reisburo reis maar veel meer zelf op pad gaan. Veel succes daar !