De week dat we met de ferry naar Barra gingen! - Reisverslag uit Fajara, Gambia van Mirjam Koster - WaarBenJij.nu De week dat we met de ferry naar Barra gingen! - Reisverslag uit Fajara, Gambia van Mirjam Koster - WaarBenJij.nu

De week dat we met de ferry naar Barra gingen!

Door: Mirjam

Blijf op de hoogte en volg Mirjam

11 November 2009 | Gambia, Fajara

Hallo allemaal!

Nakam, nanga def? Ana waa Holland?

Zit 10 weken in Gambia nu! Ik was bij zaterdag 31/10 gebleven. Dit is een dag dat ik lekker heb uitgeslapen & even gedoucht onder een lekker warme douche. Als ontbijt had ik Mi Goreng sate gehad. Dit is zo ontzettend lekker en goed gekruid. Tegen 12 uur na antina gegaan en een ontbijt genomen. We konden niet voor 1 uur weg, want het was weer eens cleaningday (laatste zaterdag van de maand). Tegen half 1 geprobeerd een taxi te pakken, maar er reed nog geen enkele taxi. Dus maar een half uur gelopen en onderweg een taxi gepakt. Voor 30D zijn we voor het Kombo beach hotel afgezet.
Het Kombo was nu helemaal verbouwd en zag er goed uit. In het zwembad zat water en er waren veel toeristen. Vooral Engelse toeristen en heb 3 Nederlanders gezien. We moesten gewoon 30D betalen voor de kussens op onze stoel! Het strand wordt volgens mij kunstmatig wit gehouden, gezien de rest van het strand het zand er nogal zwart uit zag. Ook hier weer van die mooie hutjes op het strand. We hebben hier iets van 3 uur gezeten, de prijs van de kussens moest er wel weer uit!
Toen we na buiten gingen, kregen we een taxi voor 400D aangeboden om naar het MRC gebracht te worden. Toch maar weer onze MRC kaart omgehangen en mochten met een personeelsbusje mee, die ons afzette bij de stoplichten hier vlakbij het MRC. We hebben maar 10D gegeven voor het meerijden. Dit is toch een prijsdaling van 97,5%. Goed bezig!

Zondag weer rustig begonnen. Eerst begonnen met boekje lezen (zo handig al die studenten die hun boeken hebben achtergelaten, hebben hier wel 100 boeken staan). Ik had voor deze ochtend noodles met garnalen smaak…het was net een hap uit de Noordzee. Tegen 12 uur ontbijt bij Antina gehad. Hierna naar West African Tours gelopen, deze organiseert excursies in Gambia. Het is schijnbaar het enigste bedrijf in Gambia dat op zondag dicht is…beetje jammer!
Dus maar de bushtaxi gepakt en richting Bakau gegaan. Van hieruit naar het Sunbeach hotel gelopen. Bij het Sunbeach hotel was het rustig, er lag wel geteld 1 Engelse toerist langs het tweede zwembad, de eerste werd nog steeds verbouwd. De badmeester verzekerde ons dat deze volgende week klaar zou zijn. Bij het zwembad 3 uur gelegen en een Sunbeachburger gehad. Nou, die smaakte goed! Dit was een hamburger met kaas, salade en frietjes. Was wel heel erg veel voor een tussendoor maaltijd..! Was nogal warm aan het zwembad, graadje of 40, dus nogal veel gezweet en vocht verloren (KUN je hier wel tegen blijven drinken?). De hele avond bezig geweest te compenseren voor het vochtverlies. Als avondeten pasta gehad met van die macDonalds kaas…bah!

Maandag alsnog naar West African Tours geweest en hier een excursie geboekt voor als Rik komt. We gaan de South Gambian Experience doen. Dit was de excursie naar de reptielenfarm, waar wij toen mee terug in de bus zijn gegaan, omdat er bij Kartong zo weinig bushtaxi’s rijden. Dinsdag tot vrijdag weer drukke lab dagen gehad, om de dagen te compenseren die we niet op het lab kunnen zijn als we bezoek hebben. Dat zal volgende week vrijdag voor mij zijn, voor Antina een paar dagen eerder.
Donderdag was de dag dat mijn telefoon het heeft begeven..lekker handig als je in Afrika zit!
Vrijdags zijn we met de taxi voor 10D naar Senegambia gegaan. Hier uitgebreid bij alle restaurantjes wezen kijken en uiteindelijk bij de laatste blijven hangen: Ali Baba. Ik had al wat mensen erover gehoord dat ze hier lekker eten hadden, nou dat wil ik dan wel even uitproberen. Ik had chickenkebab (kip met ui en tomaat op een stokje) met frietjes, salade en gebakken ui. Was best lekker hoor, maar de 200D niet waard.

Zaterdag vroeg wakker geworden, snel gedoucht en nog even snel gelezen in mijn leesboek. Ik lees trouwens: “Shopaholic and baby” van Sophie Kinsella. Wel een grappig boek, maar lees hem meer bij gebrek aan beter boeken. Tegen 10 uur na Antina gegaan en hier noodles met curry smaak gehad, erg pittig! Ook altijd wat met de noodles hier.
Om half 11 voor 10D met de taxi naar Bakau gegaan en van hieruit voor 10D naar Banjul genomen. Vanaf hier zijn we naar de haven van Banjul gelopen en onderweg zowaar een bekende tegengekomen: Abigail was aan het shoppen! Aangekomen in de haven, hebben we geen idee waar we een kaartje voor de ferry moeten kopen. Een jongen heeft ons geholpen: het was echt een raam van 10 bij 50cm waar je doorheen moest praten. Een ticket gekocht voor 10D pp en toen richting de ferry gelopen. Echt op dat moment vertrekt die ferry en moesten we wachten op de volgende. Dus wij bij de andere wachtende vrouwen gaan zitten. We konden natuurlijk weer vanalles kopen bij hun. Ondertussen kwam er een politiebus aanrijden met allemaal muziekinstrumenten. Later zou blijken waarom…
Na een 1,5 uur kwam de ferry dan eindelijk.; mensen op de boot, auto’s erop en de motoren. Na een half uur iedereen erop en konden we wegvaren. We hadden een zitplek bovenop het dek. Van hieruit keken we op een busje waarop 3 geiten op het dak gebonden zaten. Ze werden losgemaakt en via de zijkant van de bus naar beneden getild. Het was typisch zo’n ferry waar zoveel mogelijk mensen op gepropt moesten worden. We konden heel mooi het uiterste puntje van Banjul zien vanuit de ferry. Na een 50 minuten kwamen we aan in Barra.
In Barra moesten we (helaas) ons ticket weer inleveren: weg souvenir! Via honderden taxi chauffeurs moesten we en toen naar links afgeslagen. Hier kwamen allemaal kindjes na ons toe en weer vastpakken en Toubab noemen. Onderweg nog een wild zwijn gezien dat in de modder lag te woelen, wat een leven! Toen kwamen we aan bij fort Bullen. Dit fort zag er nogal verlaten uit en slecht onderhouden. Er kwam al snel een gids aan gelopen en wij hadden zoiets van: wat kan dit nog worden… maar de gids zei, als jullie het niets vinden, hoeven jullie niet te betalen. Wij naar binnen toe en het zag er nogal slecht onderhouden uit. Overal dood gras en slecht onderhouden verfwerk. Wel een mooi uitzicht over de uitmonding van de Gambia rivier. Ook de originele kogels getild, die waren toch een partij zwaar! Hij was trouwens gebouwd voor controle over de slavenhandel. Na een half uur hadden we alles wel gezien, dus de 100D entree betaald en 10D fooi.
Weer terug na de haven toe gelopen en weer een kaartje voor 10D naar Banjul gekocht. We kwamen in een wachtkamer terecht met nog 1000 andere mensen zo ongeveerd. We zagen hoe een lijkkist op de ferry werd gebracht…iets minder fris.
Op de boot kwamen we een groep Nederlanders tegen die reden voor de organisatie Desert-cops. Ze hadden auto’s en motoren bij zich. Het bleek dus dat Banjul hun eindbestemming was en het muziekkorps was hun welkomscomittee! Toen we bijna in Banjul waren, stonden allemaal familieleden op het strand met spandoeken en vlaggen. Wat een geluk dat we bij ze op de boot zaten!
Wij van de boot af en het muziekkorps begon te spelen (kon zuiverder, vooruit). Eerst kwamen de motoren eraf, toen de auto’s. als laatste een jongen op een motor en die bleef staan. Op zn t shirt stond: Michelle, wil je met me trouwen? Kippenvel! Wij terug lopen naar de taxistandplaats, horen we sirenes. De Nederlanders werden geëscorteerd door de politieagenten. Wat een dag. We waren pas om kwart voor 6 thuis…lang dagje geworden door al het wachten!

Zondagochtend zijn we met Abigail na de kerk toe geweest. Deze staat bij Westfield in de buurt (Serrakunda). Binnen in de kerk stonden tuinstoelen om op te zitten en een bureau waar de voorganger achter stond. Toen we binnen kwamen stond er een vrouw gebeden en ‘praise the lord’ door een microfoon te roepen. Het bleek dat je hier vanaf half 9 met elkaar kan bidden. Wij een stoeltje opgezicht en hier gaan zitten. De voorganger ging naar voren toe en las een psalm voor die wij erna gingen zingen. De man vervolgens vertellen en na een uur begon de Bijbelstudie, hier een onderdeel van de kerkdienst. We kregen een papier uitgedeeld en hierop stonden Bijbelteksten die gelezen konden worden en vervolgens over gediscuseerd. Ook stonden er 2 vragen op waarop antwoord gegeven moesten worden.
Na een uur was dit klaar en moesten we weer op onze plek gaan zitten (de plastic stoelen waren voor de Bijbelstudie in 3 grote kringen gezet). Ik moest de bijbel die ik van een jongeman had gekregen maar bij me houden, had hem nog nodig zij hij. Er kwam een andere voorganger naar boren en deze ging weer wat dingen vertellen, hierna was de gelegenheid om vragen te stellen. De vraag van een jongen was al 5 minuten opzich al lang en het antwoord duurde echt een half uur. Ging erover als je iets wilt kopen voor een bepaalde prijs en je ziet een iets mindere variant voor minder geld, welke moet je dan nemen. De goedkope dus.
Hierna werden de djembee’s en tamboerijnen naar binnen gheaald en was het swingen geblazen in de kerk. 2 meiden zongen liederen en 3 mannen speelden op een djembee. Ze zongen 3 liederen en toen kwam de volgende voorganger naar voren. Deze ging de Bijbelteksten herhalen en nogál levendig uitbeelden. Een gevecht liet hij letterlijk zien. Tegen kwamt over 12 naderde we eindelijk het einde van de dienst. Maar niet voordat de gasten zich hadden voorgesteld. Ik kreeg een microfoon in mn handen en zei: hello, I am Mirjam and I am from the Netherlands. Vervolgens kwamen de mensen naar ons toe om ons de hand te schudden. de voorganger vond dat de kerk nu internationaal was en bedankte God dat hij deze 2 meiden naar zijn kerk gebracht hadden. Om half 1 was de dienst afgelopen en kwam de voorganger onze handen nog even schudden.

Maandag was weer een normale en rustige dag op het lab, weinig gebeurd. Dinsdag ochtend nog flink aan het werk geweest op het lab en halverwege de middag met de taxi naar Kairaba Shopping Centre gereden. Hier inkopen gedaan voor als Rik vrijdag komt. Voor 20 euro aan snoeperij en eterij gekocht….ach ja.

Woensdagochtend nog aan het werk geweest op het lab, en hierna naar Antina gegaan. Die was lekker druk: we gingen haar ouders over een half uur van het vliegveld halen. Antina helemaal blij op het vliegveld. We zijn gebracht door de broer van Bakary, onze chauffeur bij Travelpoort. Antina haar ouders kwamen echt 3 uur te laat aan…niet echt lekker als je op het bord delayed leest en je zeker weet dat ze op tijd vertrokken zijn! Maar het is allemaal goedgekomen, ze zijn hier nu en ik kreeg zowaar nog een cadeautje van de oma van Antina. Ik kreeg hagelslag, stroomwafels, mentos, pepermunten, koffiewafels, Haribo goudbeertjes en fruitsleutels! Zo lief. Zat een heel lief kaartje bij: de groetjes van Oma de Boer, ik ken je wel niet, maar ik denk aan jullie allebei, Antina en jij. Zo leuk en lief!

Verder komt Rik komende vrijdag (13/11) en ga ook ik een week vakantie vieren.

Nyu endu chi jaama!

Foto's staan op: http://www.xs4all.nl/~hfkoster/

• 12 November 2009 - 09:20

Munisha:

Hey Mir,

leuke avonturen weer hoor. Wel lange wachttijden elke keer zeg.
    En wel lief trouwens van oma de Boer zo een pakketje nog :)

Veel plezier als Rik morgen komt. Spreek je gauw weer.

Doeg!

• 13 November 2009 - 14:23

Ruben:

Wat weer een rekenwerk.. Een daling van wel 97,5%!!
    Ga je nu nog voor boven de 100%?
    Dan krijg je geld toe om met de taxi te gaan :P

Zal wel makkelijk zijn :P

Nou succes daar in Gambia nog!
    Rikje is in de lucht nu dus die is er ook zo :P

Later!

• 13 November 2009 - 14:29

Hennie:

rik is onderweg naar jou
    kunnen jullie samen vakantie vieren en genieten van een mooi land
    met leuke beestjes mooie natuur en ... lekker eten
    en mooi weer natuurlijk
    we zien elkaar op de chat vanavond doeiiii

• 13 November 2009 - 21:51

Rik:

Hey Mirjam,

Ik zit naast je in Gambia:P

• 14 November 2009 - 20:06

Fam. Van Den Belt:

Beste Mirjam en Rick.
    Ik lees met veel interesse je reisverslagen.Ik vind dat je je er maar flink doorheenslaat, zo ver in de vreemde.
    Leuk natuurlijk dat Rick er nu is en straks je ouders in dec ember.
    Zou het je nog lukken om een panklaar stukje voor ons kerkblad te sturen?

Als je het ons stuurt of aan Rick meegeeft komt het vast in orde.
    Verder nog een hele goede tijd daar toegewenst onder Gods onmisbare zegen.
    Wij blijven voor je bidden.

Fam. Th van den Belt.

• 16 November 2009 - 15:15

Paul:

Heey Mir!

Leuk te lezen dat je het naar je zin hebt daar!
    Altijd leuk om die verhalen te lezen! Ben stiekum nog wel beetje jaloers hoor ;) lijkt me ook wel wat. Alleen geen opdringerige mannetjes dan denk ik haha!

Nou veel plezier met rick en met de ouders van antina. Doe antina de groetjes!

adios Paul

• 17 November 2009 - 15:34

Munisha:

leukkkkkkkkkkkkkk Rik is er!!!

Foto's!!!!

xxxx Mun